Wat is volgens jou een goede privé en werk balans? Als balans bestaat…
Dat laatste is een goed punt. Balans is geen vaststaand iets. Balans is bewustwording en inzicht hebben in jezelf. Balans gaat ook over weten hoe je reageert op druk, inzicht hebben in wat je energie geeft en energie kost. Weet je op welke gebieden in je leven er spanningsmomenten zijn? Dat hoeft niet alleen op werk te zijn, dat kan ook thuis zijn. Wat zijn voor jou de eerste signalen van moeheid? Ervaar je lichamelijke pijnen? Balans is voelen en jezelf goed kennen.
Opgaan in de waan van de dag
Dat herkennen we allemaal. Hoe kunnen zorg- en welzijnsprofessionals daar het beste mee omgaan?
- Maak een dag of weekplanning. Kijk over de dag hoe je geleefd wordt, waar je invloed op hebt en of je voldoende herstelmomenten hebt. Dat laatste kan ook vijf minuten bewust alleen een kopje thee drinken. Kleine dingen kunnen erg helpen tussen de hectiek door.
- Een volle week is niet erg, maar het is belangrijk dat er daarna genoeg herstel is. Merk je dat het toch niet lukt om te herstellen en heb je last van continu overprikkeling? Ga dan in gesprek met je leidinggevende. Vraag om hulp. Bespreek het met collega’s.
Wat voor tips heb je om na een volle werkdag je werk los te kunnen laten?
- Wees bewust van wat je nodig hebt. Laad je op van een warme douche of van ademhalingsoefeningen? Ontdek wat voor je werkt. Mediteren bijvoorbeeld, dat niet bij mij, maar paardrijden is voor mij wel ontspanning.
- Maak er een gewoonte van om iedere week opnieuw momenten voor ontspanning in te plannen. Organiseer het samen met je partner en je collega’s. Praat met elkaar erover.
- Leef gezond. Dat is natuurlijk een enorme inkopper, maar het draagt echt bij aan je goed voelen. Eet goed en gevarieerd. Beweging is ook belangrijk. Een kwartiertje alleen wandelen is ook echt genoeg. Je hoeft niet de hele tijd anderen op te zoeken. Neem de tijd voor jezelf.
Wat vind jij nog belangrijk om mee te geven aan de hardwerkende professionals?
- Zorg goed voor jezelf. Pak je eigen regie. Zit aan het stuur. Maak je eigen keuzes. Het is lastig, maar het levert je enorm veel op. Neem je eigen verantwoordelijkheid en praat erover.
- Vraag eerder om hulp dan dat je het echt nodig hebt. Vraag aan je werkgever om een loopbaancoach. Dat hoeft niet pas wanneer je ziek bent of langdurig met verzuim bent. Praat met een coach zodat je weet waar je nu staat. Dat is óók aandacht voor jezelf. Het kan enorm helpen om dat samen met iemand te doen.
Wat kan 'Sterk in je werk' daarin betekenen?
Het is een mooie manier om samen met een ervaren loopbaancoach te reflecteren op jezelf. De gesprekken gaan meer dan over je loopbaan. Het gaat ook over hoe je bijvoorbeeld kan plannen of organiseren om je werk in de zorg goed te doen. Plan zo’n gesprek in zodat je met plezier en vitaal je werk kan blijven doen. Er hoeft niet een groot aanwijsbare reden te zijn om een coach te spreken. Bijvoorbeeld dat je aan het omvallen bent. Als je te laat bent dan kom je in een veel ander traject. Wees dat moment voor. Kies voor jezelf.
Heb je vragen over je loopbaan? Of en hoe je met plezier in zorg en welzijn kunt blijven werken? Of juist hoe jij aan de slag kunt gaan in de zorg en wat je daarvoor nodig hebt? Schakel daarvoor de gratis loopbaancoach van Sterk in je werk in!
Waarom doe je wat je doet? Wat is de juiste plek voor jou? Hoe en waar kom je het beste tot je recht? Deze vragen hebben loopbaancoach: Claire Recourt in haar loopbanen en studie altijd bezighouden. Claire zet zich in voor duurzame inzetbaarheid: ‘Het voorkomen ervan, dát vind ik belangrijk.’