Ik ben fysiotherapeut. En nu?

Saskia Drijver (32) werkt als fysiotherapeut bij Omring én is docent aan de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Amsterdam.

Fysiotherapeut Saskia

“Je moet vooral jezelf goed leren kennen. Dan kun je iets kiezen wat bij je past. Blijf vragen, blijf nieuwsgierig. Sta open voor nieuwe ervaringen en blijf jezelf ontwikkelen.”

Haar favoriete vak op school? Biologie. “Het menselijk lichaam heb ik altijd leuk gevonden. Biologie ging me altijd goed af.” Het lag dus voor de hand om voor de vervolgopleiding een kijkje te nemen bij hbo-verpleegkunde. Met haar vader bezocht ze de open dag van de Hogeschool van Amsterdam. Maar wild werd ze er niet van. “Verpleegkunde was voor mij toch te veel “aan het bed”. Nachtwerk ook. En werken in het weekend.”

Toen viel het kwartje

Een beslissing hoefde ze nog niet maken, want de ziekte van Pfeiffer gooide roet in het eten: ze moest 5-havo overdoen. Een jaar later toog ze opnieuw naar hbo-verpleegkunde, weer met haar vader. Toevallig liep ze op dat moment vanwege een sportblessure zelf bij een fysiotherapeut. In hetzelfde gebouw zat ook fysiotherapie.

Mijn vader zei: je vertelt altijd zo enthousiast over de fysio, zullen we niet eens bij die opleiding gaan kijken? Toen viel het kwartje.

Amper het diploma in de zak, en Saskia startte al bij Omring als fysiotherapeut. “Ik was 22. Een broekie, als ik er nu op terugkijk! Ik ben nu 32. Er komt een organisatie op je af, je weet echt niet wat er allemaal mogelijk is. Je hebt je vak nog niet in de vingers. Je moet je weg vinden binnen een team, dat al heel veel jaar bij elkaar is. Een groot gebouw waar je werkt. Daar moet je in groeien.”

Duizendpoot

Mocht je denken dat Saskia vooral massages geeft, zoals zovelen denken, dan heb je het mis. “Als fysiotherapeut ben je een duizendpoot. Je stelt behandelplannen op en bedenkt oefeningen. Binnen de verpleeg- en verzorgingshuiszorg heb je ook veel communicatieve vaardigheden nodig. Ik werk deels ook in de eerste lijn met de thuiszorg, maar ook met intramurale zorg. Steeds moet je dan weer de verbinding leggen. Maar ook: administratie, geregel met de zorgverzekeraar. Niet het leukste deel, maar het moet wel gebeuren. En Omring is groot, dus dan is er ook intern veel organisatie nodig. Projectgroepen waar je bij aanhaakt. Veel plannen en organiseren.”

Ik ben fysiotherapeut. En wat nu?

Al vlot nadat ze bij Omring startte, pakte Saskia een nieuwe studie op. In 2017 studeerde ze af als klinisch gezondheidswetenschapper, richting fysiotherapiewetenschap. Al die tijd bleef ze parttime werken bij Omring.

Fysiotherapeut

Als sinds mijn afstuderen dacht ik: Ik ben fysiotherapeut. En wat nu? Ik wilde meer: meer onderbouwen, meer theorie. Waarom doen we wat we doen? Een master verbreedt je horizon, ook qua netwerk. Maar het is ook een persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt. Een scriptie schrijven kan best pittig zijn.

Terug in de schoolbanken

Sinds november 2020 combineert ze haar werk als fysiotherapeut met een baan als docent op de Hogeschool van Amsterdam. “Dit schooljaar werk ik een dag minder bij Omring, maar ik heb wel een terugkeerregeling. Daar werd helemaal niet moeilijk over gedaan.” Een hele uitdaging, erkent Saskia. “Er is niet alleen een tekort in de zorg, maar ook aan de docenten die de vakken geven. Dit is dan een mooie combinatie, werken in de zorg én in het onderwijs.” “Het mooie nieuws is dat ik per februari weer zelf de schoolbanken in mag om mijn bevoegdheid als docent in het HBO te gaan halen.”