Hbo Verpleegkunde studeren? Esmee vertelt!

Haar familie werkt in de verpleegkundige zorg en ze hoorde vaak mooie verhalen. Natuurwetenschappen vond Esmee erg boeiend.

Ze volgde haar hart: ‘Ik heb altijd voor mensen willen zorgen.’ Verpleegkunde studeren was daarom een logische stap!

Esmee
Esmee studeert hbo Verpleegkunde aan InHolland Amsterdam.

Esmee had maar twee blokken aan theorie gehad en liep al snel stage bij Evean. Corona was net begonnen. ‘In mijn eerste stageweek overleden er drie mensen. Dat is hoe het ook kan gaan in de zorg. Het is dan ook erg belangrijk dat het contact met de patiënt en de familie zo goed mogelijk verloopt’ vertelt Esmee. Hoe ze dat doet, leert ze tijdens de opleiding

Ik heb altijd voor mensen willen zorgen

Niet alleen met je neus in de boeken dus

Het is leren en toepassen in de praktijk. ‘Ik heb veel over ziektebeelden geleerd en in de praktijk kan ik zien hoe dat echt werkt. ‘De persoonlijke verzorging van patiënten vind ik ook leuk. In het werk krijg ik echt een band met ze. Er is veel verdriet, maar ook humor.’

Elke dag iets nieuws leren

De opleiding is erg veelzijdig. In het eerste jaar krijg je veel nieuwe informatie. Je leert bijvoorbeeld over het hart en de longen. Aan het eind van het jaar krijg je meer verdieping. Bijvoorbeeld, je krijgt als casus iemand met een hartinfarct. Dan kijk je wat je voor die patiënt gaat doen. ’Ik leer elke dag wat nieuws’, vertelt Esmee.

Samenwerken in teams hoort er veel bij

Niet alleen tijdens de stage, maar tijdens de studieweken is samenwerken belangrijk. Esmee zit nu in het tweede jaar en heeft twee tot drie dagen in de week les. De rest van de dagen werkt ze in teamverband aan een project. ‘Bijvoorbeeld, in het eerste deel van het tweede jaar heb ik het vak gynaecologie gehad. Nu krijg ik als casus een patiënt met zwangerschapshypertensie. Alles komt terug wat ik in het eerste jaar heb geleerd. Ik ga kijken waar het vandaan komt en welke onderzoeken nodig zijn. Ik kijk naar het hart en monitor het. Ik ben het stukje tussen de arts en de patiënt.’

Tijdens de opleiding krijg je veel begeleiding

Een stagebureau zoekt de stages. Dat is het voordeel van deze studie. Dat is namelijk niet overal zo. Daarnaast is er het vak Persoonlijke ontwikkeling dat helpt om na te denken over je carrière. Tijdens dit vak stel je doelen en je realiseert ze.

Esmee heeft haar carrière al uitgestippeld

Ze weet nu al dat ze in het derde jaar duaal wil studeren. Op die manier kan ze de stage doorzetten. Na de opleiding wil ze werkervaring opdoen in het ziekenhuis en daarna wil ze als spoedeisende verpleegkundige specialiseren.

Werken als spoedeisende verpleegkundige lijkt mij leuk, omdat ik dan met alle leeftijdscategorieën ga werken. Ook moet je snel nadenken en handelen.