Liset vertelt over haar vakantiebaan in de gehandicaptenzorg

Liset, 16 jaar oud en in 5 VWO, werkt als ADL-medewerker bij Veldzicht in Nieuw Vennep, een locatie van Ons Tweede Thuis. Haar moeder zag in het lokale nieuwsblad dat Ons Tweede Thuis vakantiekrachten zocht. Liset solliciteerde en het werk beviel haar zo goed dat ze nu nog één á twee diensten per week draait.

Een ongebruikelijke bijbaan voor een scholier? Niet voor Liset. Ze deed al oppaswerk voor kinderen met autisme en downsyndroom. Voor haar was werken in de gehandicaptenzorg een logische stap.

Haar eerste indruk van Veldzicht?

Liset

Spannend, maar leuk! Het was wennen, maar de liefde van de cliënten maakten het meer dan de moeite waard. Zo vertelt Liset: "Ik moest even wennen. Dat er soms aanvallen of fysiek geweld kan zijn, bijvoorbeeld. Of dat cliënten soms een helm dragen om zichzelf te beschermen. Het is echt een andere wereld. Mensen met downsyndroom zie je natuurlijk heel vaak, op tv en in het dagelijks leven. Maar de mensen die op Veldzicht wonen, daar weet je als jongere eigenlijk niet zo veel van. Mensen vinden het emotioneel zwaar werk. Maar ik ben nog jong, ik neem het niet zo mee naar huis.

De eerste dag kwam een cliënt al bij me op schoot zitten en begon me te knuffelen. Toen smolt mijn hartje al, toen was ik verkocht! Een andere cliënt moest in het begin aan mij wennen, maar kwam na een paar dagen naar mij toe en zei ‘ik vind je wel heel lief’. Dat was heel leuk, dat maakt het werk echt bijzonder. En ik kwam na mijn eerste dag thuis met een heel voldaan en blij gevoel. Ik vond het gewoon echt heel leuk!"

Wat doet Liset precies?

Naast spelletjes spelen met de cliënten, helpt Liset ook bij verzorgende taken.
"Ik moest er ook wel aan wennen dat ik iemand moest helpen bij het douchen, maar dat deed ik samen met een collega en was eigenlijk al na een week al heel normaal.
Ik sta vaak samen met een persoonlijke begeleider, of iemand die geautoriseerd is om medicatie te geven op de groep. Ik heb sowieso echt een heel leuk team. Super enthousiaste mensen en ik heb daar heel veel aan gehad. Ik kon alles vragen en daar heb ik heel veel aan gehad. Ook dingen die ik spannend of gek vond, kon ik goed bespreken. Je hebt toch te maken met rituelen van cliënten en dan kun je beter iets te vaak checken dan te weinig. Daar was alle ruimte voor.”

Collega’s voelen als familie

“De meeste collega’s met wie ik werk zijn een stuk ouder. Maar ze ontvingen me echt met open armen. Ze zijn ook allemaal heel goed in hun vak, dus daar kan ik ook veel van leren. Er is veel teamwork en je bent allemaal echt met het verzorgen van de cliënten bezig. Dat gevoel en de band die daardoor ontstaan is niet te vergelijken met collega’s waarmee je bijvoorbeeld samen in een supermarkt werkt. Op de woning voelt het net als een soort familie.”

Wat maakt het werk zo leuk?

De liefde en aandacht van de cliënten en de constante uitdaging om problemen op te lossen. Zo vertelt Liset dat ze in de zomer een airco hadden staan, omdat het zo warm was in de woning. “Een cliënt zat de hele tijd aan de airco, waar hij niet aan mocht zitten. Dus we gingen op zoek naar een manier om het gedrag te beïnvloeden. Mijn collega heeft toen een A4’tje geknipt en aan de airco bevestigd, zodat de papiertjes gingen waaien. En de cliënt vond dat helemaal geweldig. En sindsdien deden we dat elke zomerdag. Nou ja, dat soort dingen! Ik vind het heel leuk om naar dat soort oplossingen te zoeken.”

En de toekomst?

“Ik ben er door dit werk achter gekomen werken in de Gehandicaptenzorg heel goed bij mij past. Wat ik later precies wil doen, weet ik nog niet, maar ik weet wel zeker dat ik nog lang niet klaar ben met dit werk!”

Word net als Liset ook vakantiekracht

Wil jij ook een onvergetelijke zomer beleven en waardevolle ervaring opdoen? Solliciteer naar vakantiewerk in de zorg en welzijn en wie weet word jij de nieuwe collega van Liset!