Dit is waarom je deze zomer vakantiewerk in de zorg en welzijn wil doen

Ben jij op zoek naar een leuke en uitdagende vakantiebaan? En wil je iets anders dan de horeca of de supermarkt? Kies dan voor vakantiewerk in de zorg. Behalve dat het geld oplevert zijn er ook een heleboel andere redenen waarom je dat zou moeten doen. Merel, Denise en Mees vertellen wat de voordelen zijn van vakantiewerk in de zorg.

Je leert hoe het is om te werken

Als je ooit gaat werken dan zijn er een paar vaardigheden die je nodig hebt. Bijvoorbeeld op tijd op je werk komen, voorbereiden om naar het werk te gaan en plannen. Merel heeft ervaren hoe het is om 4 tot 5 dagen in de week te werken. Maar je hoeft niet je hele vakantie te werken. Parttime of op oproepbasis is ook mogelijk. Of wil je juist liever in de avonden werken? Dit kun je allemaal vragen. Je leert dus ook duidelijk te zijn en je grenzen aan te geven. Allemaal vaardigheden die je kunt leren als je aan een bijbaan begint.

Merel
Merel studeerde op het mbo sociaal maatschappelijk dienstverlening en liep in het laatste jaar stage bij Esdégé-Reigersdaal.

Je leert jezelf kennen

Wat past wel en wat past niet bij je? Wat kan je en wat wil je nog leren? Hoe ga je om met mensen? Hoe reageer je in bepaalde situaties? Dat ontdek je in een vakantiebaan. Merel: ‘Ik heb onwijs veel geleerd over mezelf. Ik ben door de zorg onwijs volwassen geworden. Ik moest gaan koken, de was doen, maar heb ook andere taken kunnen doen, zoals spelletjes doen en gesprekken voeren met cliënten. Ik was 19 jaar toen ik begon. Door de uitdaging vanuit mijn jonge leeftijd, ben ik zelfverzekerder geworden en weet ik wat ik wel kan. Mijn motto is dan ook: ‘Heb ik het nog nooit gedaan, dan ga ik er gewoon voor!’ Haar vakantiebaan werd een weekendbaan. Dat combineert Merel nu met haar hbo studie social work.

Ik heb onwijs veel geleerd over mezelf.

Mees
Mees studeert International Business aan de Hogeschool in Amsterdam en is in 2020 gestart als vakantiekracht bij WilgaerdenLeekerweideGroep.

Je hoeft niet al ervaring te hebben

Tijdens je vakantiebaan leer je en ontdek je wat er in de zorg allemaal te doen is. Er zijn laagdrempelige activiteiten waar je bij kan helpen. Denk aan huishoudelijke taken, gesprekken over ‘koetjes en kalfjes’, stil in de ruimte zitten met cliënten. Maar ook naar buiten gaan met cliënten en zelf dus ook van het mooie weer genieten. Zo vertelt Mees: ‘Even een stukje fietsen op de duo fiets en dan een ijsje halen met een cliënt uit Het Noorderlandhuis. Voor mij is dit heel simpel om te doen, maar voor de cliënten betekent het heel veel.’ Mees zijn stage was zo goed bevallen dat hij het jaar daarop weer als vakantiekracht aan de slag is gegaan bij een andere locatie.

Maar je wordt wel uitgedaagd

Merel: ‘Veel cliënten vonden mij te jong en wilde ook niet de begeleiding aannemen. Ik ben een jonge meid met een jong uiterlijk. Hierin was voor mij de uitdaging om te laten zien dat een jong iemand ook wat kan inbrengen op misschien wel een andere manier!’

Denise
Denise zit het tweede jaar van de opleiding hbo social work bij Inholland. Door haar eerste stage is zij terechtgekomen bij bij Esdégé-Reigersdaal.

Natuurlijk kun je rekenen op de hulp en begeleiding van je collega’s. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Zo vertelt Denise: ‘Ik heb geleerd met veel nieuwe mensen en cliënten te werken. Ook heb ik van collega's veel geleerd.' Denise combineert nu haar studie met een bijbaan via de flexpool. In korte tijd heeft ze daarom met verschillende locaties en cliënten kennis mogen maken.

Het contact met de mensen is echt heel leuk!

En dat mag je op een manier doen die bij jou past. Merel doet dat met veel humor bijvoorbeeld: ‘Als ik vals ga zingen dan liggen ze echt in een deuk. Ze hebben zoveel lol. Vanuit hun mimiek zie je dat ze het leuk vinden dat je er voor ze bent’.

Mees: Zo mooi om die blije gezichten te zien en de waardering die ik krijg voor wat ik graag doe.

Het contact met cliënten is misschien anders dan je in je eigen leven gewend bent. Het is wennen, maar dat is juist het leukste in dit werk en ook heel mooi. Denise: ‘Ik zorgde voor cliënten met een ernstige meervoudige beperking. Wat mij het meeste is bijgebleven is hoe die cliënten zoveel kunnen zeggen zonder te praten. Door bijvoorbeeld lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.’