Het leven van bewoners kleur geven

In 2014 ging Sophie op zoek naar een baan. Ze had haar mbo-diploma Sociaal Pedagogisch Werker en hbo-diploma Sociaal Pedagogisch Hulpverlener op zak en dacht wel even een baan binnen te slepen. Maar wat wilde ze? Waar wilde ze werken en met welke doelgroep? Sophie besloot om nog een opleiding Leraar Pedagogiek te volgen maar stopte na een paar maanden. Haar passie lag bij de zorg. Ze moest accepteren dat de studententijd voorbij was en richtte zich op de toekomst: Op zoek naar de juiste baan.

Flexpool bij Odion

Ik kwam terecht op de website van Odion. Er stond een vacature open om te werken in de Flexpool. Ideaal voor als je nog niet goed weet wat je wil. Je leert de organisatie kennen, komt te werken op verschillende locaties en bent nog niet gekoppeld aan bewoners. Je kunt jezelf ontdekken en kijken waar je ambitie ligt. Ik had nog niet niet eerder gewerkt op een dagbesteding of op een woonvoorziening. Op woonvoorziening De Wieken is mijn carrière gestart als basismedewerker. Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering van het ondersteuningsplan van de aan mij toegewezen bewoners.  Nu ben ik  werkzaam als persoonlijk begeleider bij  locatie Loirestraat. Als persoonlijk begeleider coördineer ik de zorgverlening aan de bewoners waar ik persoonlijk begeleider van ben. Ik stel in overleg met de bewoner een ondersteuningsplan op en draag zorg voor evaluatie en bijstelling daarvan. Als begeleider mag ik een bijdrage leveren zodat de bewoners een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Hoe mooi is dat?

Slaapdienst is goed beginnen

Het werken op een woonvoorzienig is divers en we werken met een flexibel rooster. In het begin was het wennen hoe ik mijn dagen moest indelen maar nu haal ik er mijn voordelen uit. Als ik pas om 15.30 uur begin, kan zomers overdag nog lekker van de zon genieten. Tegen slaapdienst zag ik in het begin best op. Maar de taken met een slaapdienst zijn zo divers, wat het leuk maakt. Bij locatie de Wieken draaide ik slaapdiensten, nu niet meer. Ik moest toen 20 bewoners begeleiden en zorgen dat ze allemaal naar de dagbesteding/werk gingen. Ik probeerde bij elke bewoner aansluiting te vinden om de dag goed te beginnen. Samen sinaasappelsap maken, muziek luisteren of het haar mooi maken.  Sommige bewoners zetten toen voor mij 2 broodjes klaar met een glas melk en thee. Dat hoefde natuurlijk niet, maar ze deden dit graag en daar haalden zij voldoening uit. Hoe lief is dat? Voor mij begon de ochtend dan ook goed. Op de dag dat ik de slaapdienst draaide, hoorde ik dan al: ‘Sophie, morgen gaan we weer ontbijten hè?’.

Van kapper tot psycholoog

Ik vind het vooral leuk om gezamenlijk een gesprek te voeren. Soms hebben ze sturing nodig om een gesprek te starten met elkaar. Anderen kun je weer beter met rust laten, die hebben last van een ochtendhumeur. Dit is natuurlijk prima.  Sommige bewoners moet je in de gaten houden of ze op schema zijn en anders aansturen. Eigenlijk ben je in dit vak een heleboel beroepen tegelijk: kok, apothekersassistent, stylist, doktersassistent, bewindvoerder, administratief medewerker,  kapper, activiteiten begeleider, psycholoog etc.

“Ik nam het mezelf kwalijk dat ik een mbo-functie uitvoerde, terwijl ik hbo had gestudeerd. Nu zie ik alleen maar voordelen.”

Acceptatie en ontwikkeling

Toen ik begon met werken, gebeurde er iets naars in mijn privéleven. Mijn neefje pleegde zelfmoord. Ik vond de kracht om verder te gaan en leerde om te gaan met deze tegenslag en hoe ik dit moest verwerken. Hierdoor ben ik op persoonlijk vlak gegroeid maar ook als begeleider. Ik leerde mezelf kennen en accepteren en kon mezelf weer ontwikkelen en ontplooien op de werkvloer. Ik had ook mijn functie als basismedewerker geaccepteerd en omarmd. Ik nam het mezelf namelijk erg kwalijk dat ik een mbo-functie uitvoerde, terwijl ik hbo had gestudeerd. Nu zie ik alleen maar voordelen. Mijn doel is nu om diverse functies te doorlopen om op mijn eindbestemming te komen. Elke reis begint bij de eerste stap.

Promotie, ambassadeur en Projectondersteuner Ons Plan

Odion heeft doorgroeimogelijkheden. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen en ga in de toekomst misschien nog een opleiding  volgen. Ook omdat ik in de toekomst een leidende functie ambieer. Ik wil verbinding maken tussen theorie, beleid, praktijk en onderzoek. Ik zet mij in voor de gehele organisatie. Ik zit bij het promotieteam van Odion en ben werkzaam als projectondersteuner Ons Plan. Mijn werkzaamheden als projectondersteuner zijn o.a.  het geven van cursussen en aansluiten bij teamvergaderingen, erg leuk en leerzaam! In de Week van Zorg en Welzijn was ik een dag lang ambassadeur van Odion. Ik mocht met medewerkers van andere zorginstellingen en Tim Haars langs diverse scholen om informatie te geven over mijn functie. Leerlingen enthousiasmeren om te werken in de zorg. Deze dag was fantastisch.

Coachen en doelen halen

Mijn eerste doel is om de functie van persoonlijk begeleider helemaal eigen te maken om daarna de volgende stap te maken. De basis voor mij in omgang met bewoners is veiligheid, gezelligheid (humor/enthousiasme) en aansluiting  creëren (warme zorg bieden), om de doelen met de bewoner te behalen. Mocht er geen klik zijn met elkaar, dan is er denk ik ook geen kans van slagen. Communicatie is ook belangrijk. Als begeleider moet je begrijpen wat het hebben van een beperking betekent. Je moet je aan kunnen sluiten aan het communicatieniveau van de bewoner en kunnen inschatten hoe je het communicatieproces  bevordert. Coachen staat centraal bij begeleiding en dat is wat ik leuk vind en waar ik mijn voldoening uithaal.

Positieve en opbouwende feedback

Om gezelligheid te creëren is de sfeer in het team ook belangrijk. Collega’s maken het werk. Ik moet mij veilig voelen in een team om me te kunnen ontwikkelen.  Als je net bent afgestudeerd, is het nog een zoektocht. Ik wilde direct goed functioneren en alles weten maar dat is onmogelijk. Ik had nog  niet direct mijn plekje gevonden binnen het team en dat was frustrerend. Tijdens discussies op het werk, kon ik niet direct mijn mening geven. Wat een vergelijking met waar ik nu sta. Ik weet wie ik ben, wat ik wil en hoe ik bewoners begeleid. Ik vind het belangrijk om zowel positieve als opbouwende feedback te geven. Je bent er tenslotte voor de bewoners en zij hebben baat bij goede begeleiding.

Bewoners verbinden en betrekken

Als begeleider vind ik het verder belangrijk dat je het netwerk van de bewoner onderhoudt en het contact bevordert en waar nodig aanstuurt. Activiteiten ondernemen is daar onderdeel van. Zoals ik het leuk vind om in mijn vrije tijd er op uit te gaan, heeft een bewoner daar ook recht op. Organisatorisch gezien betrek ik alle mensen die met de hulpverlening van een bewoner te maken hebben: buschauffeurs, schoonmakers, begeleiders,  teamleiders etc. Elke functie binnen Odion geeft betekenis aan het functioneren van bewoners. Alles staat met elkaar in verbinding. Zo is er op de Wieken een schoonmaker die erg betrokken is bij de bewoners. Elke ochtend tijdens mijn slaapdienst maakte ik even een praatje met hem. ‘Als jij werkt, is het altijd feest’, zei hij. Een groot compliment!  Dat is wat ik wil: Positiviteit uitstralen, aansluiten bij de bewoners en hun netwerk, zodat zij een zo mooi leven kunnen leiden.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Er zijn meerdere opleidingen mogelijk. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen. Of, zoals Sophie, de mbo-opleiding Pedagogisch Werker.
 
Odion biedt ondersteuning in de vorm van begeleiding, verzorging en verpleging aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.